Kerap Letih

 Kerap Letih


Anemia adalah gejala kurang darah merah secara saintifiknya sel darah merah atau hemoglobin (HB) rendah, kurang dari paras normal. Hal yang demikian boleh menyebabkan  keletihan kepada seseorang.

Apa itu hemoglobin:
Hemoglobin adalah pigmen merah yang menyampaikan warna merah biasa kepada sel -sel darah merah dan darah 
 
Kita ni terutamanya mak-mak selalu tak perasan diri sendiri  penat sebab hemoglobin (hb) darah rendah.
Kita ingat hb darah rendah masa mengandung je padahal ramai antara kita yang alami anemia ni cuma tanpa sedar ekoran kesibukan mengurus rumah tangga salah satu sebab dah tak kena pergi jumpa nurse tiap bulan check up macam mengandung dulu. kan..kan..

Bila hb rendah mulalah rasa letih yang melampau.  

Faktor Kerap Letih

1- Period 
2- Pernah Hamil 
3-Pernah Menyusukan anak @ sedang Menyusukan

Antara sebab lain kurang vitamin b12 & iron.
Kesibukan yang melampau dan faktor persekitan yang mempengaruhi permakanan seharian. Nak makan makanan yang seimbang pun susah nak maintain.

Cadangan saya, cuba amalkan multivitamin, Bcomplex dan vitamin C. Sebab saya pun masih setia dari masa mengandung sehingga sekarang

InsyaAllah badan akan kurang letih sebab darah merah dapat angkut hemoglobin yang baik ke seluruh badan.



 Jemput Baca :

Penawar batuk


Jika anda mahu mendapatkan Supliment Shaklee dengan Harga super jimat hubungi :
 
Cik Mijah: 017-3687028
Email : mizzmia27@gmail.com
FaceBook : Miza Talib
Instagram : Miza_Talib


Previous
Next Post »