Jom Berkenalan dengan Lobak

Jom Berkenalan dengan Lobak

Pernah makan lobak? selalu nampak di pasar-pasar lobak oren dan lobak putih. Tapi sebenarnya lobak pun ada banyak warna dan fungsi lain

Lobak sebenarnya ada beberapa warna :


- Oren
- Putih
- Merah
- Unggu
- Kuning


Jom Berkenalan dengan Lobak
Jom Berkenalan dengan Lobak 


 Gambar sumber Google 


Tapi kat Malaysia ni yang kita selalu jumpa lobak warna oren dan putih. Mungkin sebab iklim dan jenis tanah di Malaysia ni kurang sesuai untuk lobak warna lain-lain tu. Wallahualam.

Setiap lobak-lobak ni ada fungsi tersendiri tau. 


Jenis-Jenis Lobak 




1. Lobak Oren
- Kaya dengan BETA CAROTENE. Ni mesti korang selalu dengar kat iklan-iklan minyak masak
- Fungsinya untuk bantu tingkatkan kesihatan mata


2. Lobak Putih
- Kaya dengan phytochemicals (maksudnya pelbagai jenis sebatian kimia) yang membantu mengurangkan risiko kanser dan angin ahmar
- Cm pernah amalkan lobak putih untuk banyakkan susu, makan sambil tutup hidung. Siapa pernah alami sep sekali


3. Lobak Merah
- Kaya dengan lycopene
- Berfungsi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan juga sesetengah kanser

Sayur kegemaran anak bujang CM. Sejak dari umo 6 bulan CM dah blender campur dengan dengan bubur.

4. Lobak Unggu
- Kaya dengan antocyanins
- Ia merupakan antioksida yang hebat ( dalam VIVIX ada lobak ne uolls )
- Berfungsi untuk mengurangkan kerosakan sel/meneutralkan radikal bebas


5. Lobak Kuning
- Kaya dengan xanthophilis
- Ia membantu menjaga kesihatan paru-paru dan jantung



Jemput Baca :

Wanita dan Kalsium  
Manfaat bawang Putih 

Sumber Fb : Diyana Jamal
Previous
Next Post »